Wereldkampioen !

90

De maand juni (en bijna twee weken in juli) was een periode die wereldwijd in het teken stond van het Wereldkampioenschap voetbal. ‘We’ waren niet van de partij. Dat vinden we in Nederland niet leuk.

Desondanks was ik blij verrast met de kop boven een artikel wat ik recent onder ogen kreeg. “Nederland is wereldkampioen”. Wereldkampioen zitten welteverstaan…

De informatie is afkomstig uit een onderzoek van onder andere de Nederlandse Sport- en Onderwijsraad. Kinderen zitten per dag 10,5 uur op een stoel, waarvan ze gemiddeld 3 tot 4 uur gamen of televisiekijken. 25 procent van de leerlingen scoort een onvoldoende voor gym. Uit testen op kracht, snelheid, coördinatie en lenigheid blijkt dat de motorische fitheid van basisscholieren de laatste 25 jaar opvallend sterk is afgenomen. Inmiddels heeft dit ook zijn weerslag op andere gebieden in de maatschappij. Zo blijft 60 procent van de vacatures in het leger oningevuld, omdat militairen in spé de fysieke tests van Defensie niet halen.

Nou, dan word ik liever geen wereldkampioen. Dit is gewoon niet leuk om te lezen. Maar wat doen we er aan? Wijzen we naar anderen of kijken we naar ons zelf? Het onderwijs lost deze problemen niet op, daar zijn zij ook niet voor. Wij geven met veel enthousiasme steeds meer gymlessen maar dan blijft er nog meer dan 23 uur over per dag.

Als we met z’n allen beseffen dat dit niet goed is voor de ontwikkeling van onze kinderen dan zijn we al op de goede weg. Daarnaast kunnen wij als ouders het goede voorbeeld geven door onze kinderen te stimuleren om te gaan bewegen. Geen enkele campagne kan op tegen het initiatief wat we zelf nemen.

JIBB’er Anjo

logo-jibb-klein

Comments are closed.